Je woning

Wat met je hypothecaire lening na een scheiding?

Een scheiding gaat niet alleen gepaard met heel wat emotioneel leed, ook financieel is het vaak een zware dobber. Je deelde namelijk niet alleen lief en leed, maar ook een woning, een wagen, een bankrekening … Wie onaangename verrassingen wil vermijden, maakt het best duidelijke afspraken, in goede en slechte tijden. Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor jullie hypothecaire lening? We overlopen enkele scenario’s.

1.  Jij of je partner neemt het huis én de lening over

Een eerste mogelijkheid is dat een van jullie afstand doet van de woning en de hypothecaire lening. Beslist je partner om uit het woonproject te stappen? Dan zul je zijn of haar aandeel in de woning moeten overkopen. Bij de berekening van dat aandeel speelt niet alleen de huidige waarde van het huis een rol, maar ook het verschuldigde saldo van de hypothecaire lening, de persoonlijke inbreng en bijkomende kosten zoals de notariskosten.

Als je het aandeel van je partner overkoopt en de lening dus volledig op je eigen naam komt te staan, is de kans groot dat je genoodzaakt bent om bij te lenen. Ga daarom op voorhand na of je in staat bent om die extra last te dragen. Je kredietverstrekker zal dat sowieso ook nagaan en zijn akkoord moeten geven.

2. Jullie verkopen de woning

De kans bestaat dat noch jij noch je partner voldoende kapitaal heeft om de ander ‘uit te kopen’. In dat geval zullen jullie de woning wellicht moeten verkopen. Daarbij ga je het best niet te overhaast te werk, want anders loop je het risico dat de woning onder de prijs verkocht wordt. Hou er ook rekening mee dat een vervroegde terugbetaling van de hypothecaire lening extra kosten met zich meebrengt. De zogeheten wederbeleggingsvergoeding bedraagt in de meeste gevallen drie maanden interest op het voortijdig terugbetaalde kapitaal.

3. Jullie behouden de woning

Een derde scenario is dat jullie de woning in onverdeeldheid houden. Dat betekent dat jullie voor een bepaalde periode samen eigenaar blijven, tegen afgesproken voorwaarden. Die afspraken worden vastgelegd in een akte van onverdeeldheid die bij de scheidingsovereenkomst wordt gevoegd. Bespreek met je partner zeker ook dit:

  • Betaalt de partner die in het huis blijft een woonstvergoeding?
  • Wie betaalt de bewonerskosten zoals het internet en de energiefactuur?
  • Hoe gaan jullie de eigenaarskosten zoals de woonverzekering en herstellingen regelen?

Onderhandel met je kredietinstelling

Hoe jullie scheiding ook verloopt, ga altijd aan tafel zitten met je bank of kredietverstrekker. Vraag wat de opties zijn en bespreek ook de dossierkosten. Neem je de lening over van je partner? Pols dan zeker naar de mogelijkheden om de maandelijkse aflossingen draaglijker te maken.

Meer info nodig over de afhandeling van jullie verzekeringen? Contacteer een makelaar in je buurt!