Je woning

Komt mijn brandverzekering tussen bij een schouwbrand?

Het zou een goede gewoonte moeten zijn, maar sommige mensen laten na jaarlijks hun schoorsteen te vegen. Wat als een schouwbrand op een dag schade aan je woning veroorzaakt? Komt je brandverzekering in dat geval nog tussen?

Drie redenen waarom je jaarlijks je schoorsteen moet laten vegen:

  • voor je eigen veiligheid. Een propere schoorsteen beschermt jou en je gezin tegen de gevolgen van een schouwbrand of een mogelijke CO-vergiftiging;
  • voor het milieu;
  • voor je portemonnee. Een propere schoorsteen heeft een beter rendement en verbruikt minder brandstof.

Jaarlijks verplicht?

Enerzijds heb je schoorstenen waar een kachel of open haard op uitkomt. Hiervoor geldt er geen wettelijke verplichting om deze jaarlijks te laten reinigen. Toch doe je er goed aan om dat wel te doen, want net bij een hout- of kolenkachel is het risico op een CO-vergiftiging groter. Anderzijds zijn er ook schoorstenen waar de centrale verwarming op aangesloten is. Die moet je wel bij wet laten schoonmaken.

En wat bij een schouwbrand?

Voor je brandverzekering heb je geen attest of bewijs nodig dat je je schoorsteen hebt laten vegen. De brandverzekering vertrouwt erop dat je je schoorsteen of kachel als een goede huisvader beheert. En dat je daarbij de nodige preventieve maatregelen in acht neemt. Meestal wordt een schadegeval als gevolg van een gebrek aan onderhoud niet expliciet uitgesloten. En dus zal de verzekeraar de schade na een schouwbrand vergoeden.  Maar je riskeert natuurlijk wel dat je verzekeraar je contract opzegt omdat jij je niet houdt aan de voorwaarden.

Nog vragen over je brandverzekering? Contacteer een makelaar in je buurt voor meer info of maak eens een simulatie voor je woningverzekering op www.allianz.be!