Je woning

Denk ook aan je verzekeringen als je verbouwt

Je geeft eindelijk toe aan die baksteen in je maag. Je start vol goede moed aan verbouwingen of de bouw van een nieuwe woning. Maar waarop moet je vóór aanvang van de werken letten op het vlak van verzekeringen? Een ongevallenpolis? En heb je aan een ABR-verzekering gedacht?

ABR-verzekering

Een ABR-verzekering staat voor ‘Alle Bouwplaats Risico’s ’ en is eigenlijk een veelzijdige verzekering voor je bouw- of verbouwwerken. Deze verzekering dekt in de eerste plaats de schade aan het werk zelf, ongeacht wie ervoor aansprakelijk is. De polis kan vaak nog worden uitgebreid met een clausule “schade aan derden” zodat – tijdens de werkzaamheden – ook de schade aan de oprit van je buurman gedekt is. Als je aannemer of architect al over zo’n verzekering beschikt, moet je deze als bouwheer niet meer afsluiten. Het grote voordeel van een ABR-verzekering is dat discussies tussen verschillende partijen over aansprakelijkheid voor schade vermeden worden.

Ongevallenverzekering

Doe je tijdens de verbouwingen een beroep op vrienden, familie en kennissen, dan kan je hen beschermen met een ongevallenverzekering. Die sluit je voor een bepaalde periode af en voor een aantal mensen. Controleer op voorhand even of je helpende handen al niet over een soortgelijke verzekering beschikken.

Opgelet: in bepaalde gevallen kan geoordeeld worden dat jij hun ‘werkgever’ bent. En dan heb je een arbeidsongevallenverzekering nodig. Dat is immers wettelijk verplicht. Of dit voor jou van toepassing is, bespreek je best met je makelaar. Hij geeft je het nodige advies.