Je woning

10-jarige aansprakelijkheid: snel en flexibel verzekerd

10-jarige aansprakelijkheid snel en flexibel verzekerd met Construct Plan van Allianz

Tot voor kort waren alleen architecten wettelijk verplicht om hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren. Vanaf 1 juli 2018 breidt de wet-Peeters die verplichting uit en moeten quasi alle bouwprofessionals een verzekering tienjarige aansprakelijkheid hebben. Allianz heeft een flexibele oplossing.

Voor wie is de verzekering verplicht?
De verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht voor alle aannemers die met hun werk een impact kunnen hebben op de stabiliteit en stevigheid van een gebouw. Het gaat meer bepaald om nieuwbouw- en renovatiewerken waar een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is en die uitgevoerd worden aan:

– een gebouw in België,
– waarvan meer dan de helft van de oppervlakte bestemd is als woonst.

Concreet geldt de verzekeringsplicht bij nieuwbouw- en renovatiewerken onder meer voor architecten, studiebureaus, aannemers, dakbedekkers, gevelwerkers, voegers en aannemers van buitenschrijnwerk, enz. Ook een elektricien kan aansprakelijk gesteld worden. Bijvoorbeeld wanneer hij bij de plaatsing van een HAVC-installatie de bewapening van een draagbalk zodanig beschadigt dat het gebouw instort.

Vraag uw makelaar of de nieuwe verplichting voor u geldt en of u dus een tienjarige-BA-verzekering nodig hebt.

Wanneer dat zo is, gaat er een verzekeringsattest naar de databank Datassur. Zo kunnen banken, de RSZ, notarissen en de Orde van Architecten checken of de bouwprofessionals op een werf goed verzekerd zijn.

Welke voordelen biedt Construct Plan van Allianz?
Uw makelaar is op de hoogte van de nieuwe wetgeving en hij kent uw bouwfirma goed. Hij is dan ook de geknipte persoon om u te adviseren over deze nieuwe verzekeringsplicht. Hij raadt u vast en zeker ook Construct Plan van Allianz aan, want deze oplossing biedt een aantal mooie voordelen.

1. Ten eerste hoeft u nog geen klant te zijn bij Allianz om deze polis te kunnen onderschrijven.

2. U krijgt meteen een offerte van uw makelaar, op maat en afgestemd op uw werven.

3. U hebt de keuze tussen een formule per bouwproject en een jaarformule. Deze laatste formule is aangewezen als u meerdere werven per jaar doet. U kunt die werven dan heel gemakkelijk aangeven én u geniet een mooie korting op uw premie.

4. Ten slotte kunt u kiezen tussen een individuele en een globale polis. Die laatste dekt alle bouwactoren op de werf. Voor de globale polis betaalt u meer, maar u bent er dan wel zeker van dat u niet zal moeten opdraaien voor schade die door een andere aannemer veroorzaakt is.

Uw makelaar bekijkt wat voor u de meest geschikte formule is en stelt u snel een premie voor.