Je vrije tijd

Vliegen met een drone: waarop moet je letten?

Drones zijn hot. Je kan er als particulier mee aan de slag, maar ook heel wat bedrijven en organisaties zien tal van mogelijkheden. Denk aan landmeters die een gebied in kaart willen brengen of pakjesleveranciers die snel willen leveren. Waarop moet je letten als je privé of professioneel drones wil inzetten?

Drones: wat zegt de wetgeving?

Je kan niet zomaar je ding doen met een drone. Je moet je houden aan de specifieke wetgeving inzake drones die sinds april 2016 in België van kracht is. Die wetgeving bepaalt aan welke voorwaarden je moet voldoen om met een drone te vliegen. Kort samengevat wordt er, voor outdoortoepassingen van drones, een onderscheid gemaakt tussen vier categorieën: recreatief, klasse 2, klasse 1b en klasse 1a. Voor elk van deze klassen gelden andere voorwaarden op het vlak van gewicht van de drones, maximale hoogte, de minimumleeftijd van de piloot … Je kan dit bekijken in de tabel hieronder.

  Recreatief Klasse 2 Klasse 1b Klasse 1a
Maximumgewicht drone (opstijgmassa) 1kg 5kg 150 kg 150 kg
Maximale hoogte 10m 45m 91m Mag > 91m
Minimumleeftijd Geen 16 18 18

 

Ter info: voor drones die meer dan 150 kg wegen, is het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) bevoegd. Voor indoortoepassingen gelden de bovenstaande regels niet.

Privé vliegen met je drone?

Dat kan zeker, op voorwaarde dat je boven privéterrein blijft, je drone minder dan 1 kg weegt en je minder dan 10 meter hoog vliegt. Opgelet, de privacywetgeving blijft van kracht. Hiervoor heb je geen attest nodig.

Val je buiten de recreatieve categorie, dan moet je wel een attest hebben. Dat krijg je na een theoretische opleiding en examen (niet in klasse 2), en ook een praktisch examen.

Schade door je drone? Wat met de verzekering?

Was je privé (recreatief) actief met je drone, dan kan je een beroep doen op je familiale verzekering (BA Privéleven). Maar Allianz verzekert ook drones voor professioneel/commercieel gebruik via een optionele waarborg in de BA Uitbating. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedkantoren die drones inzetten voor het fotograferen van panden. Je makelaar vertelt je er meer over.

Een drone-race

The sky lijkt de limit als het op drones aankomt, maar de wetgeving is (zeker in België) zeer strikt. En toch …er worden zelfs al drone-races georganiseerd, zoals de door Allianz gesponsorde Drone Racing League. De dronepiloten dragen een bril. Zo vliegen ze in real time mee met de drone. Je leest er hier alles over.