Je voertuig

Veilig op weg met de auto

3 vuistregels om veilig op weg te gaan met je auto

Bij rood licht moet je stoppen en als het groen wordt mag je overgaan. Dat leren we zodra we onze eerste pasjes zetten. Maar welke vuistregels geef jij je kinderen mee als ze in de auto stappen? En pas jij ze zelf ook consequent toe?

  1. Klik je vast

Je draagt geen gordel omdat je traag rijdt? Of je klikt je kinderen niet vast omdat je niet ver moet en het je wat tijd bespaart?

Denk in het vervolg beter twee keer na! Zelfs aan een snelheid van 20 km per uur riskeer je zware letsels (en zelfs een dodelijke afloop) als geen gordel om hebt. Nog feiten nodig om overtuigd te raken?

  • 100      mensen sterven elk jaar op de weg omdat ze hun gordel niet droegen.
  • x5        neemt het risico toe dat je overlijdt wanneer je uit de auto geslingerd wordt.
  • +40% meer risico op een ernstig hoofdletsel loop je als je bij een verkeersongeval geen    gordel draagt.

Wist je trouwens dat wie achterin de gordel draagt, niet alleen zichzelf beschermt, maar ook zijn medepassagiers? En dat zowel moeder als ongeboren kind minder risico loopt op overlijden bij een ongeval wanneer mama de gordel om doet?

  1. Zet kinderen op een troon

Gesp jij je kinderen altijd de gordel om in de auto? Goed zo! Maar zitten ze dan ook goed vast? Uit onderzoek  blijkt dat 3 op 4 kinderen fout vastzit in de wagen! Hier kan je kind zelf weinig aan doen, het is jouw verantwoordelijkheid. Plaats je kinderen op een troon!

  • Baby’s horen in een geschikt autozitje dat je altijd tegen de rijrichting in zet als de autozetel uitgerust is met een frontale airbag.
  • Is je kind kleiner dan 1m35, dan is een geschikt kinderzitje of verhogingskussen verplicht, ongeacht of je kind voor- of achteraan zit. Hou je je hier niet aan, dan breng je je kind niet alleen in gevaar, maar riskeer je ook een boete van 174 euro.
  • Zodra je kind 1m35 groot is, hoeft het niet meer in een speciaal zitje en volstaat de veiligheidsgordel.
  • Neem je heel af en toe meer kinderen mee, dan moeten je eigen kinderen kleiner dan 1m35 in de kinderzitjes en de andere achteraan met hun gordel om. Kinderen jonger dan 3 jaar mag je sowieso niet meenemen zonder het juiste kinderstoeltje.
  1. Wees een alerte deurwachter

Als automobilist mag je bij het openen van je portier en bij het uitstappen geen fietsers of bromfietsers hinderen of in gevaar brengen. We delen graag een slim trucje om zelf te gebruiken en aan je kinderen te leren.

Open het portier altijd met de hand die het verst van de deur zit. Aan de bestuurderskant is dat dus je rechterhand. Zo ben je verplicht om je bovenlichaam te draaien en zie je automatisch beter wat er rond je auto gebeurt.

Veilige rit!