Je voertuig

Je auto reisklaar maken: dé checklist

Vertrek je binnenkort op vakantie met de auto? Controleer dan zeker op voorhand of je auto volledig in orde is. In panne vallen tijdens het rijden, is zeker geen pretje. Met deze tips om je auto reisklaar te maken, vermijd je autoproblemen waardoor je optimaal van je reis kan genieten!

Breng een bezoekje aan de garagist

Wil je 100% zeker zijn dat je auto reisklaar is? Ga dan op voorhand langs bij de garagist. Hij controleert de koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, je lampen, motorolie, oliefilter en natuurlijk de motor zelf. Laat ook zeker de batterij nakijken. Toestellen zoals de radio en gps vergen heel wat energie van je batterij en stilvallen door een lege batterij is absoluut geen optie! Ook sterretjes in de ruit moet je laten herstellen. Ga je naar een warme bestemming? Laat dan zeker de filter van je airco nakijken.

Controleer je banden

Dat je banden en alles wat hiermee te maken heeft belangrijk zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Een lekke band op reis kan je absoluut missen als kiespijn… Een goede bandenspanning is absoluut noodzakelijk. Controleer ook of je reserveband de juiste spanning heeft en neem alle benodigdheden mee om een band te vervangen. De bandenspanning verhogen kan je aan een tankstation doen. Je auto moet dan wel nog in koude toestand zijn.

Regels in het buitenland

Bekijk op voorhand de verkeersregels die gelden op je route. Onderzoek hierbij hoe snel je op bepaalde wegen mag rijden. Zo valt er na je vakantie niet onverwachts een boete in je brievenbus. Neem ook al je autopapieren mee. Je inschrijvingsbewijs, rijbewijs en verzekeringspapieren mogen zeker niet ontbreken. Maak hier op voorhand een kopie van.

Klaar voor vertrek

Na bovenstaande tips is je auto normaal gezien volledig reisklaar! Toch zijn er nog enkele spullen die je nodig hebt tijdens je rit. Indien je een lange autorit voor de boeg hebt, is het aan te raden om genoeg water mee te nemen. Al twee uur aan een stuk gereden? Dan is het tijd voor een pauze van ongeveer 10 minuten. Zet je even op een parking en rust wat uit. Eet voor je vertrek een lichte maaltijd en eet ook tijdens de rit niet te zwaar. Op die manier daalt de kans op wagenziekte. En, uiteraard heel belangrijk:  let er op dat alle inzittenden altijd een gordel dragen.

Vertrek met een gerust gevoel

  • Download de app Allianz Connect (voorbehouden aan klanten met een autoverzekering bij Allianz)  om met een gerust gevoel op vakantie te vertrekken.
  • Een goede reisverzekering is altijd nuttig, op welke manier je ook reist!

Bron: Allianz Global Assistance