Je voertuig

Heb jij het tweedelige kentekenbewijs al in twee geknipt?

Wie onlangs een wagen aankocht en dus een nieuw kentekenbewijs (de vroegere ‘roze kaart’) ontving, heeft misschien al opgemerkt dat die uit twee delen bestaat. Sinds 1 september 2013 is in heel Europa namelijk een nieuwe maatregel van kracht om autozwendel tegen te gaan. Maar wat is precies de procedure? 

Tweedelig kentekenbewijs: wat bewaar je waar?

  • Heb je een wagen of motor gekocht? Vooraleer je er mee op de weg kan, moet je eerst een aanvraag tot inschrijving indienen. Je kunt dat zelf doen via het roze formulier uitgereikt door de FOD Mobiliteit en Vervoer, of je kunt vragen aan je verzekeraar om de aanvraag voor jou te doen.
  • Je ontvangt per post je kentekenbewijs en betaalt daarvoor 26 euro aan de postbode. Controleer voor de zekerheid nog even of alle details die vermeld worden op inschrijvingsbewijs correct zijn. Kloppen je persoonlijke gegevens? Zijn de kenmerken van het voertuig in kwestie wel juist vermeld?
  • Knip het kentekenbewijs voorzichtig in twee stukken langs de stippellijn.
  • Deel I, waarop rechts onderaan vermeld staat ‘voertuig’, moet altijd in de wagen bewaard worden. Controleert de politie je boordpapieren, dan zul je dit deel van het kentekenbewijs samen met je groene verzekeringspapier moeten overhandigen.
  • Deel II, dat rechts onderaan de vermelding ‘Domicilie’ draagt, dient thuis op een veilige plek te blijven.
  • Verkoop je je wagen of wil je je auto laten keuren voor verkoop, dan moet je beide delen van het document kunnen voorleggen. Bij een gewone, periodieke keuring volstaat het deel ‘voertuig’.

Bescherm jezelf tegen diefstal

Het voordeel van dit tweedelig kentekenbewijs ligt voor de hand: het is niet langer mogelijk om een kentekenbewijs uit een wagen te stelen en daarmee een ander voertuig in te schrijven. Je maakt het de dieven trouwens ook moeilijker om je wagen te stelen en door te verkopen.

Controleer vandaag nog het inschrijvingsbewijs in je wagen, en haal desnoods je schaar boven om beide delen te scheiden!

Ook een goede autoverzekering is niet overbodig! Omnium, kleine omnium of standaard, Allianz heeft ook voor jou de juiste verzekering. Maak een simulatie op onze website, of ga langs bij een  makelaar.