Je voertuig

7 nieuwe regels om zwakke weggebruikers te beschermen

 

Fietser, voetgangers en gebruikers van elektrische steps of bakfietsen krijgen sinds het begin van deze maand meer bescherming op de openbare weg. Een nieuwe wet laat hen net wat meer toe en wij vonden het dan ook erg belangrijk om opvallendste punten even op te lijsten.

  • Een elektrische step en andere populaire “gemotoriseerde voortbewegingstoestellen” krijgen een hogere maximale toegestane snelheid. Deze mogen al wat sneller en worden verhoogd van 18 naar 25 kilometer per uur. Het ideale moment dus om een erg leuke helm aan te schaffen.
  • Drie- en vierwielers met een maximale breedte van 1 meter, zoals bakfietsen, worden gelijkgesteld met fietsen. Ze mogen dus een beperkte éénrichtingsstraat inrijden, hebben toegang tot wegen beperkt tot plaatselijk verkeer alsook tot voorbehouden wegen.
  • Auto’s die een fietser inhalen buiten de bebouwde kom zullen voortaan 1,5 meter plaats moeten laten, in plaats van 1 meter nu. Je zit dus nog net wat meer op je gemak op die tweewieler van je.
  • De nieuwe regels maken het ook mogelijk om op een kruispunt alle fietsers tegelijk groen te geven. Op zich lijkt dit een vreemde maatregel. Toch zal deze niet voor morgen zijn om dit overal te implenteren. Maar daar waar vele fietsers kruisen zullen deze lichten steeds vaker gaan opduiken en hou je er als automobilist maar best rekening mee.
  • Met 2 naast elkaar, voor fietsers kan het al even. Maar, vanaf deze maand zullen speedpedelecs met ook naast elkaar mogen rijden. Om dit helemaal veilig te doen hebben we in deze blog nog een kleine tip.
  • Tot hun 10e verjaardag zullen jonge fietsers op het fietspad mogen rijden. Tot voor kort mochten ze dat tot hun 9e blijven doen.
  • Tot slot is er ook voor de voetgangers een nieuwigheid. Als zich binnen de 20 meter van waar ze de straat willen oversteken een zebrapad bevindt, dan moeten ze dat zebrapad gebruiken. Vroeger moest dat binnen de 30 meter liggen.

BRON FOD Mobiliteit

Wat als een vriend een ongeval heeft met jouw auto?

Als een vriend je vraagt om je auto eens te mogen lenen omdat die van hem in panne staat, zeg je wellicht zonder nadenken ‘ja’. Geen probleem, doe gerust. Tenminste, als je goed verzekerd bent… Lees hier wie de schade betaalt als je je auto hebt uitgeleend. Lees meer

5 tips om een nieuwe auto te kopen

Om de zoveel tijd gunnen we onszelf het plezier van een blinkende nieuwe auto die heerlijk ruikt naar… ‘nieuwe auto’. De zoektocht naar het juiste model is vaak even verleidelijk als een bezoekje aan de speelgoedwinkel. Toch is het belangrijk om er bij het kopen van een nieuwe wagen ook je hoofd bij te houden. Hier vind je 5 tips. Lees meer