Je pensioen

Pensioensparen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Veel twintigers en dertigers liggen nog niet wakker van hun pensioen. En dus ook niet van pensioensparen. Nochtans doen jongeren er goed aan om zo snel mogelijk met pensioensparen te starten. Het geeft hen immers meer zekerheid in de toekomst.

Wat is pensioensparen?

Met een pensioenspaarovereenkomst spaar je zelf voor een aanvullend pensioen. Het is een extra buffer naast het wettelijk pensioen dat je zal ontvangen.

Hoeveel kan je jaarlijks storten in pensioensparen?

Vanaf 2018 heb je de keuze tussen twee systemen:

  • Je stort maximaal 960 euro. Daarop geniet je een fiscaal voordeel van 30%. Je verdient dus 288 euro terug via je belastingaangifte.
  • Je stort meer dan 960 euro, met een maximum van 1.230 euro. Je fiscaal voordeel bedraagt dan 25%, of maximaal 307,5 euro. Opgelet, je stort in dit systeem best minstens 1.152 euro. Want anders ligt je belastingvoordeel lager dan in het andere systeem.

Rendement op pensioensparen

Welk rendement leveren jouw stortingen in pensioensparen op? Dat hangt af van de formule die je kiest:

  • pensioensparen met een kapitaalsgarantie (tak 21)
  • pensioensparen met een rendement dat gelinkt is aan één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen (tak 23)
  • een combinatie van de twee formules hierboven (tak 21 en tak 23)

In tak 21 geniet je kapitaalsgarantie en krijg je eventueel ook een winstdeelname. In tak 23 bepalen de prestaties van de onderliggende fondsen jouw rendement. Dit brengt meer risico mee, maar je krijgt dan wel uitzicht op een hoger rendement.

Voordelen van jong beginnen met pensioensparen

  • Je wettelijk pensioen zal niet volstaan om financieel zorgeloos je oude dag te slijten. In 2018 bedraagt het wettelijk pensioen van een werknemer gemiddeld 1.250 euro. Voor een zelfstandige is dat nog minder, nl. 1000 euro. Zelf voor een extra buffer zorgen, is dus nodig! Met pensioensparen bezorg je jezelf een mooi aanvullend spaarpotje.
  • Je geniet een fiscaal voordeel.

Wanneer wordt het kapitaal uitbetaald?

Als je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Vandaag bedraagt die 65 jaar. Vanaf 2025 wordt die verhoogd tot 66 jaar, en vanaf 2030 tot 67 jaar.

Meer weten over pensioensparen?

Neem een kijkje op onze website. Je vindt er heel wat nuttige informatie. Wil je advies op maat, neem dan contact met een makelaar in je buurt!