Je pensioen

Pensioensparen in 2018: wat moet je zeker weten?

Als je later met pensioen bent, wil je reizen, quality time doorbrengen met je kleinkinderen, tijd vrijmaken om te gaan sporten …
Een leuk vooruitzicht, toch? Maar je hebt er wel genoeg middelen voor nodig. Daarom neem je best nu al het heft in handen. Als je het slim aanpakt, krijg je een mooi spaarpotje bij elkaar en kun je voluit genieten eenmaal je met pensioen bent.

Als je later met pensioen bent, dan krijg je elke maand een pensioenuitkering van de overheid. Maar dat bedrag zal veel lager liggen dan het loon dat je gewend was. Daarom vul je je wettelijk pensioen best aan met extra inkomsten. Dat kan via een groepsverzekering, huurinkomsten, spaargeld of … via pensioensparen. Heel makkelijk en fiscaal voordelig. Want het pensioensparen vul je in op je belastingbrief en trek je zo af van je belastingen.

Wat is pensioensparen?
Bij pensioensparen stort je geregeld bijdragen in een pensioenspaarcontract. Als je met wettelijk pensioen gaat, wordt het bijeen gespaarde
kapitaal aan jou uitgekeerd, na aftrek van enkele beperkte taksen onderweg. Heel simpel, en goed bovendien goed voor je belastingen.
Als je het slim aanpakt, kun je een aardig potje bijeen sparen.

Fiscale voordelen bij pensioensparen in 2018
Pensioensparen is niet alleen goed voor later, het brengt je ook nu al iets op. Zo betaal je minder belastingen dankzij je pensioensparen.

Hoe zit dat precies in elkaar? Je kan bij pensioensparen kiezen tussen twee systemen, met twee snelheden. Daarom wordt dit ook wel duaal pensioensparen genoemd:

– Je stort maximaal € 960 (per jaar) en geniet 30% belastingvoordeel op de premie. Met andere woorden: als je € 960 in je pensioenspaarcontract stort, dan verdien je meteen € 288 terug via je belastingaangifte.

– Je kan ook meer storten dan € 960, met een maximum van € 1.230 per jaar. Je belastingvoordeel ligt dan wel iets lager, nl. 25% op de premie.
Zo krijg je dus maximaal een fiscaal voordeel van € 307,5. Maar op het einde van de rit heb je wel een hoger pensioenkapitaal. Je hebt immers meer premie gestort dan in het vorige systeem.

Pensioensparen bij een verzekeraar of bij de bank?
Je kan zowel bij een bank als bij een verzekeraar aan pensioensparen doen. Pensioensparen bij een verzekeraar biedt je enkele interessante voordelen:

– Je kan meer veiligheid inbouwen via een pensioenspaarverzekering met een gewaarborgd rendement. Zo weet je perfect welk rendement jouw premies elk jaar opleveren. Bij een bank stort je premies in een pensioenspaarfonds. De koers van dat fonds kan sterk schommelen, waardoor ook de waarde van jouw spaartegoed fors op en neer kan gaan. Da’s minder goed voor je gemoedsrust. Bij Allianz kun je zowel sparen met een gewaarborgd rendement, als investeren in fondsen. Een combinatie van beide is ook mogelijk, met verschillende gradaties van ingebouwde veiligheid. Je bepaalt zelf waar je je het best bij voelt.

– De belasting die je moet betalen op het einde van je pensioenspaarcontract is bij een verzekeraar voordeliger dan bij een bank.

Pensioensparen met Allianz
Ben je overtuigd dat pensioensparen een must is? Stap dan naar je makelaar en vraag naar een pensioenspaarverzekering bij Allianz. Wij zijn een betrouwbare partner,
met een stevige AA+ rating, mooie prestaties en veel kennis van zaken. De ideale oplossing dus om zelf voor je financieel onbezorgde oude dag te zorgen.

Nieuw! POZ voor zelfstandigen
Vanaf 1 juli kun je als zelfstandige zonder vennootschap naast je pensioensparen ook een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten. Het levert je ook
30% fiscaal voordeel op. Hoeveel je mag storten, berekent je makelaar voor jou. Dat hangt immers af van de zogenaamde 80%-regel, die bepaalt dat je wettelijk en je
aanvullend pensioen samen niet hoger mogen zijn dan 80% van je laatste, normale brutoloon.

Hoewel een POZ je fiscaal voordeel oplevert, bestaat er een formule die fiscaal nog interessanter is voor een zelfstandige zonder vennootschap:
het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Wat het POZ dan weer wel voor heeft op het VAPZ is dat je met een POZ ook in ‘tak 23’ kunt investeren,
een pensioenverzekering gekoppeld aan beleggingsfondsen. Hierdoor heb je uitzicht op een mogelijk hoger rendement dan met een VAPZ, waarmee je enkel in ‘tak 21,
een pensioenverzekering met een – laag – gewaarborgd rendement, kunt investeren. Wat het verschil is tussen tak 21 en tak 23 lees je hier.
Je makelaar bekijkt wat voor jou de beste opties zijn.

Wat zijn jouw opties voor een mooi aanvullend pensioen? Ontdek ze bij Allianz.