Je gezin

Je Facebook-account beveiligen: hoe doe je dat?

Facebook is nog altijd een populair kanaal op social media, maar kende het afgelopen jaar een terugval van 7,3% in het aantal Belgische gebruikers. Bij de vertrekkers is vooral te horen dat de privacyschandalen van de afgelopen jaren hen aan het denken heeft gezet. Van foto’s tot video’s en privé-berichten, echt alles houdt Facebook over je bij. Privégegevens werden gelekt door mogelijke fouten in de software. Inmiddels heeft Facebook maatregelen getroffen. Beveilig ook zelf je Facebook-account. Ga aan de slag met deze tips.

Hoe je account beheren?

Ga naar Facebook. Klik op het pijltje bovenaan (pijltje naar onder) in de blauwe menubalk en ga vervolgens naar Instellingen. Zo krijg je toegang tot een uitgebreid menu aan de linkerkant van je scherm. Op je smartphone klik je op het logo met de drie horizontale lijntjes rechts onderaan, en vervolgens op privacykoppelingen.

Wachtwoord

Het is uiteraard de bedoeling dat alleen jij toegang krijgt tot jouw account en berichten kan posten in jouw naam. Kies daarom een voldoende complex wachtwoord. Je kan de toegang extra beveiligen door een tweevoudige verificatie te vragen: een code via je telefoon en een wachtwoord.

Stel ook zeker in dat je verwittigd wordt als iemand inlogt op jouw account vanop een toestel dat jij doorgaans niet gebruikt. Zo ben je snel op de hoogte als iemand jouw Facebook-account gehackt heeft en kan je meteen ingrijpen. Je kan ook een vertrouwenspersoon aanduiden die je zal helpen om terug de controle over je account te krijgen als dit misgelopen is.

Let op met partyfoto’s en pics van je kids

Daarnaast is het zeer belangrijk om je privacy af te schermen op een sociaal medium zoals Facebook. Zeker als je graag foto’s van je kinderen of van feestjes publiceert. Als je in het linkermenu op ‘Privacy’ klikt, dan kan je zelf bepalen wie jouw berichten te zien krijgt. Idem dito voor je vriendenlijst en de posts waarin jij getagd wordt. Zorg er voor dat enkel jouw vrienden je berichten kunnen zien. Zo laat je geen ongewenste pottenkijkers toe.

Verder kan je aangeven wie je kan terugvinden aan de hand van het telefoonnummer en e-mailadres in je profiel. Ten slotte is het mogelijk om te vermijden dat andere zoekmachines (zoals Google) jouw Facebook-profiel in zoekresultaten vermelden.

Een belangrijke vraag is wie jou een vriendschapsverzoek kan sturen. Je kan ervoor kiezen om dit helemaal open te laten (iedereen kan dit doen), of dit te beperken tot vrienden van vrienden.

Het internet vergeet nooit iets … De nuttigste tip die we je kunnen geven is dan ook: denk tweemaal na wat je op sociale media plaatst. Maar laat dit je niet ontmoedigen om regelmatig leuke berichten te posten en samen met anderen volop te genieten van jouw sociale media.